iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bigos staropolski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny nie dodajemy przecieru pomidorowego

Bigos staropolski

Składniki:

Bigos staropolski

 

  • 1/2 kg kapusta kiszona,
  • 1/2 głowy kapusta biała,
  • 1/2 kg karkówka,
  • 30 dag boczek,
  • majeranek,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 opakowanie śliwka suszona,
  • 2 szt cebula biała,
  • olej,
  • papryka czerwona w proszku,
  • 2 łyżki mąka,
  • pieprz,
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Bigos staropolski
Kapustę kiszoną kroimy i gotujemy . Kapustę białą kroimy drobno gotujemy do miękkości . Po ugotowaniu obie kapusty odcedzamy i łączymy ze soba mieszamy . Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i posiekaną cebulę 2 szt -dodajemy do kapusty. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną karkówkę dodajemy 2 łyżki czerwonej papryki smażymy . Po ok 20 min dodajemy mąkę mieszamy podsmażamy podlewamy wodą .Mięso dusimy do miękkości. dodajemy do kapusty . w garnku gotujemy śliwki -następnie odcedzamy dodajemy do bigosu.Wszystkie składniki bigosu dobrze mieszamy doprawiamy solą ,pieprzem ,przyprawą w płynie . dodajemy wyciśnięty czosnek i majeranek. Dusimy jeszcze ok 10 min .

Tagi:

śliwki bigos