PM24eu

PM24eu

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Staropolski bigos Hanusi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bigos staropolski Hanusi z suszonymi podgrzybkami , śliwkami oraz czerwonym winem - czym starszy tym lepszy.

Staropolski bigos Hanusi

Składniki:

Staropolski bigos Hanusi

 

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • żeberka
  • brzuch
  • 30 dkg kiełbasy zwyczajnej
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 3 duże cebule
  • 1 duża główka czosnku
  • 10 dkg suszonych podgrzybków
  • 20 dkg śliwek suszonych
  • 300 ml czerwonego pół wytrawnego wina
  • liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 łyżek oleju
  • majeranek
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Staropolski bigos Hanusi
1. Kapustę przepłukać, odsączyć, pokroić drobno, wstawić do garnka dodając trochę wody, liść laurowy, majeranek, suszone grzyby i śliwki – gotować około pół godziny. 2. Mięso pokroić w kostkę , czosnek pokroić w kostkę,posolić, popieprzyć i wszystko razem smażyć na oleju na wolnym ogniu około 1 godziny. 3. Kiełbasę pokroić w kostkę ,dodać do mięsa i smażyć razem około 20 min. 4.Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa z kiełbasą i smażyć razem około 15 min. 5. Zmieszać wszystko razem z kapustą, dodając przecier pomidorowy i wino. 6. Zagotować i przyprawić pieprzem do smaku. SMACZNEGO!