Sposób przygotowania:
Staropolski bigos
Kapustę lekko poszatkować i zalać wodą - całość zagotować i odcedzić. Ponownie zalać kapustę wodą i jeszcze raz zagotować. Odcedzić i wlać ok. 3/4 szklanki wody, odstawić na mały ogień. Dodać do kapusty majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Dusić aż zmięknie. Następnie pokroić w kostkę mały kawałek słoniny i wytopić w osobnym garnku. Karczek pokroić w małą kostkę, wrzucić do stopionej słoniny i smażyć na niej mięso przez ok. 10 min. Cebulkę posiekać, dodać do karczku i całość przysmażyć. Następnie kiełbaskę / wędlinę pokroić w małe kawałki i dodać do karczku z cebulką. Całość wymieszać i dusić ok. 20 min. Gdy kapusta będzie już miękka dodać do niej przygotowane mięso z cebulką. Całość gotować na małym ogniu. Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić przyprawą jarzynką, maggi, kminkiem, solą i pieprzem. Następnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. By bigos był smaczniejszy, można go dusić jeszcze przez godzinę, jednak należy pilnować by się nie przypalił. Smacznego!