beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Bigos staropolski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Bigos staropolski

Składniki:

Bigos staropolski

 

  • 3  kg kapusty kiszonej,
  • 1  kg mięsa wołowego,
  • 1  kg mięsa wieprzowego,
  • pół kilo kiełbasy,
  • pół kilo boczku wędzonego,
  • 3  łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4  cebule,
  • papryka czerwona przecierowa,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Bigos staropolski
Kapustę kwaszoną opłukać i  gotować do uzyskania miękkości, dodając ziele angielskie. Wodę odlać. Mięso kroimy w  drobną kostkę i  smażymy osobno, dodajemy do ugotowanej kapusty. Boczek i  kiełbasę też kroimy w  kostkę i  podsmażamy osobno. Dodajemy posiekaną cebulę smażąc do miękkości i  wrzucamy do kapusty. Następnie dodajemy przeciery, pieprz i  sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Dla uzyskania lepszego smaku, możemy bigos odgrzać dwa razy przed podaniem.