Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Bigos wg Koper

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Każdy ma swój sposób na bigos- właśnie taki gości w mojej kuchni

Bigos wg Koper Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos wg Koper

 

  • Golonka wieprzowa z kością
  • Główka kapusty
  • Marchewka
  • Cebula
  • Garść suszonych grzybów
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka listków laurowych
  • Pałka kiełbasy toruńskiej
  • 100g suszonych śliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Łyżka powideł śliwkowych
  • Sól, pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania:

Bigos wg Koper
Golonkę wkładamy do garnka, dodajemy grzyby, listki i ziele i zalewamy wodą, do połowy wysokości golonki. Przykrywamy garnek i gotujemy pół godziny. Po tym czasie dorzucamy marchewkę pokrojoną w półplasterki i szatkujemy kapustę i sukcesywnie dorzucamy do garnka, przez cały czas gotując. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w plasterki. Kiełbasę z cebulką podsmażamy na odrobinie oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli- dorzucamy do garnka z bigosem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Wyjmujemy golonkę i samo mięso kroimy na kawałki- dorzucamy do garnka. Dodajemy też suszone śliwki i koncentrat pomidorowy, oraz powidła śliwkowe. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak jest za mało kwaśne, to dodajemy jeszcze trochę koncentratu, a jak za mało słodkie, to dodajemy powidła. Gotujemy jeszcze przez pół godziny i podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub z chlebem.
Bigos wg Koper
Kapustę szatkujemy i sukcesywnie dorzucamy do garnka
Bigos wg Koper
Bigos doprawamy wg uznania, jedni lubią bardziej słodki inni- kwaśny