Sposób przygotowania:
Bigos wg Koper
Golonkę wkładamy do garnka, dodajemy grzyby, listki i ziele i zalewamy wodą, do połowy wysokości golonki. Przykrywamy garnek i gotujemy pół godziny. Po tym czasie dorzucamy marchewkę pokrojoną w półplasterki i szatkujemy kapustę i sukcesywnie dorzucamy do garnka, przez cały czas gotując. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w plasterki. Kiełbasę z cebulką podsmażamy na odrobinie oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli- dorzucamy do garnka z bigosem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Wyjmujemy golonkę i samo mięso kroimy na kawałki- dorzucamy do garnka. Dodajemy też suszone śliwki i koncentrat pomidorowy, oraz powidła śliwkowe. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak jest za mało kwaśne, to dodajemy jeszcze trochę koncentratu, a jak za mało słodkie, to dodajemy powidła. Gotujemy jeszcze przez pół godziny i podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub z chlebem.