zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bigos wieloskładnikowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Podobny bigos jadłam u kuzynki, ja dodałam kabaczka i czerwone kozaki prosto z lasu. Bigos wyszedł pyszny.

Bigos wieloskładnikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos wieloskładnikowy

 

  • 300 g marchewki
  • 350 g kabaczka
  • 2 cebule
  • 600 g świeżych czerwonych kozaków ( mogą być pieczarki )
  • 1,3 kg białej kapusty
  • 3 ćwiartki z kurczaka ( duże )
  • 500 g kiełbasy toruńskiej ( lub innej )
  • ok. 1 l wody
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • papryka słodka
  • chili
  • pieprz czarny
  • 1 szk pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Bigos wieloskładnikowy
Wszystkie składniki przygotowujemy osobno. Marchew i kabaczka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę dowolnie pokroić. Kozaki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę poszatkować. Ćwiartki z kurczaka wytrybować i mięso pokroić w kostkę ( kości i skórę można zostawić do zupy ). Kiełbasę pokroić w półplasterki. W szerokim rondlu rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić marchew i podsmażyć. Przełożyć ją do dużego garnka, potem do rondla wrzucić kabaczka, podsmażyć i przełożyć do garnka. I tak podsmażać wszystkie składniki według kolejności. Na koniec wlać do garnka wodę dodać przyprawy i dusić pod przykryciem prawie do miękkości składników. Potem dodać ketchup i koncentrat i dalej dusić aż wszystko będzie miękkie. W razie potrzeby doprawić. Podawać najlepiej z pieczywem.
Bigos wieloskładnikowy
Etap 1 podsmażać składniki każde osobno .
Bigos wieloskładnikowy
Etap 2 po marchewce i kabaczku podsmazyć cebulę i grzyby
Bigos wieloskładnikowy
Etap 3 potem kapustę i mięso oraz kiełbasę
Bigos wieloskładnikowy
Etap 4 dodac przyprawy wodę i dusić do miękkości