Sposób przygotowania:
Bigos
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka ( ja jeszcze kroje zanim włożę do garnka) i gotować. W między czasie pokroić świeżą kapustę (odgotować i odlać z niej wodę i włożyć do garnka z kiszoną kapustą, gotować), mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z 3 łyżkami oleju. Pieczarki umyć, pokroić w grubą kostkę lub paski i wrzucić do mięsa, smażyć aż pieczarki puszczą sok. Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, odgotować w świeżej wodzie przez 15 minut. Dodać do kapusty kiszonej i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 3 godziny. Na drugi dzień bigos gotować na małym ogniu przez 3 godz. od czasu do czasu mieszając . Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Na trzeci dzień do bigosu dodać koncentrat pomidorowy, przyprawa do bigosu i dań z kapusty, Sól, pieprz biały i czarny mielony do smaku, gotować na małym ogniu przez 3 godz. Od czasu do czasu mieszając . Bigos podawać na stół z białą kiełbasą, ziemniakami, chlebem.