powirka

powirka

Kucharz
[Przepisów: 24]

Bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W świąteczny czas nie zapominamy o pusznym kwaśnym bigosie z białą kiełbasą.

Bigos

Składniki:

Bigos

 

  • 2 i pół kg kiszonej kapusty
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 6 pieczarek
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 1 kg świeżej kapusty
  • Sól, pieprz biały i czarny mielony
  • 4 listki laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 1/2 łyżki przyprawa do bigosu i dań z kapusty
  • Koncentrat pomidorowy
  • 6 pętek białej kiełbasy

 

Sposób przygotowania:

Bigos
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka ( ja jeszcze kroje zanim włożę do garnka) i gotować. W między czasie pokroić świeżą kapustę (odgotować i odlać z niej wodę i włożyć do garnka z kiszoną kapustą, gotować), mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z 3 łyżkami oleju. Pieczarki umyć, pokroić w grubą kostkę lub paski i wrzucić do mięsa, smażyć aż pieczarki puszczą sok. Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, odgotować w świeżej wodzie przez 15 minut. Dodać do kapusty kiszonej i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 3 godziny. Na drugi dzień bigos gotować na małym ogniu przez 3 godz. od czasu do czasu mieszając . Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Na trzeci dzień do bigosu dodać koncentrat pomidorowy, przyprawa do bigosu i dań z kapusty, Sól, pieprz biały i czarny mielony do smaku, gotować na małym ogniu przez 3 godz. Od czasu do czasu mieszając . Bigos podawać na stół z białą kiełbasą, ziemniakami, chlebem.