Sposób przygotowania:
Bigos z białej kapusty
Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso zrumienić na 2 łyżkach smalcu. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę gorącej wody, wino, dodać liście laurowe, angielskie ziele i dusić pod przykryciem. Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę tak długo, aż się trochę tłuszcz wytopi. Na pozostałym smalcu zeszklić pokrojoną cebulę. Kiełbasę i cebulę połączyć z mięsem i dusić pod przykryciem około pół godziny. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody, zagotować, odcedzić. Kapustę połączyć z mięsem, dodać suszone śliwki, sól, pieprz i dusić do miękkości. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym i mieloną ostrą papryką. Podawać z pieczywem.