Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bigos z białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bigos z białej kapusty jest bardzo smaczny i dość szybko można go przygotować.

Bigos z białej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z białej kapusty

 

  • 1-1,5 kg białej kapusty (nie kiszona)
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 60-70 dag kiełbasy cienkiej
  • ostra mielona papryka
  • 6-7 szt ziela angielskiego
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 3-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • kwasek cytrynowy do smaku
  • 2-3 łyżki smalcu

 

Sposób przygotowania:

Bigos z białej kapusty
Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso zrumienić na 2 łyżkach smalcu. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę gorącej wody, wino, dodać liście laurowe, angielskie ziele i dusić pod przykryciem. Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę tak długo, aż się trochę tłuszcz wytopi. Na pozostałym smalcu zeszklić pokrojoną cebulę. Kiełbasę i cebulę połączyć z mięsem i dusić pod przykryciem około pół godziny. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody, zagotować, odcedzić. Kapustę połączyć z mięsem, dodać suszone śliwki, sól, pieprz i dusić do miękkości. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym i mieloną ostrą papryką. Podawać z pieczywem.
Bigos z białej kapusty
Na rozgrzanym smalcu zrumienić pokrojone w kostkę mięso
Bigos z białej kapusty
Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę
Bigos z białej kapusty
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu
Bigos z białej kapusty
Kapustę białą poszatkować zagotować w wodzie odcedzić i połączyć z mięsem