Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1427]

Bigos z cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i prosty bigosik z cukinii łatwy w przygotowaniu, smaczny i lżejszy od tradycyjnego bigosu. Taki bigos możemy przyrządzić z różnymi dodatkami.

Bigos z cukinii Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Bigos z cukinii

Na bigos

  • cukinia - 3 szt
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 2 szt
  • kiełbasa cienka - 250 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryka czerwona - 2 szt
  • pomidory - 3 szt
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • listki laurowe - 2 szt
  • ziele angielskie - 3 ziarnka
  • sól i pieprz
  • olej - 3 łyżki
  • woda - 100 ml
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinii
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w grubszą kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kiełbasę pokroić w pół plastry.

Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, zrumienić na złoty kolor.

Następnie dodać kiełbasę i pozostałe składniki, chwilę razem poddusić.

Przełożyć wszystko do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości cukinii.

Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bigos podawać z pieczywem.
Bigos z cukinii
Do podsmażonej cebulki dołożono pokrojoną kiełbasę
Bigos z cukinii
Marchewkę startą na tarce na dużych otworach i dodano do kiełbasy
Bigos z cukinii
Do podduszonych składników dołożono paprykę i czosnek
Bigos z cukinii
Pomidory zostały pokrojone w kostkę i podduszone z pozostałymi składnikami
Bigos z cukinii
Następnie wszystko z patelni przełożono do garnka i dodano cukinię
Bigos z cukinii