kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną pieczoną cukinię. Farsz zrobiłam z kaszy jaglanej, papryki, chudej wędliny z dodatkiem kukurydzy konserwowej. Polecam na obiad lub kolację.

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką
Kukurydzę przekładamy na sitko i odsączamy z zalewy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i osuszamy oraz kroimy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Miąższ z cukinii kroimy w drobną kosteczkę.
Wędlinę kroimy w kostkę. 
Pokrojone składniki farszu i kukurydzę przekładamy na rozgrzany olej i przesmażamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wkładamy kaszę jaglaną i przesmażone warzywa, dodajemy przyprawy i bułkę tartą, mieszamy.
Do cukinii wkładamy farsz i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 35 minut. Cukinię wyjmujemy z piekarnika i posypujemy startym serem, wkładamy ponownie i pieczemy aż ser się rozpuści.
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, paprykę w kostkę.
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką
Z umytych cukinii łyżką wyciągamy miąższ ze środka.
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką
Wyciągnięty z cukinii miąższ kroimy w kosteczkę.
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką
Składniki farszu ( oprócz kaszy ) smażymy na rozgrzanym oleju.

Tagi:

danie cukinia