lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bigos na pierwszy dzień Świąt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny lekko ostry bigos z kiełbaska i grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki.

Bigos na pierwszy dzień Świąt Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bigos na pierwszy dzień Świąt

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty

 

  • 1 kg kiełbasy

 

  • suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam)

 

  • przecier pomidorowy 200 g

 

 

Przyprawy:

 

 

  • papryka czerwona słodka 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Bigos na pierwszy dzień Świąt

Wykonanie:

Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin. Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam na 30 minut by rozmiękły i ostygły.

Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką.

Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam. Bigos gotował się 3 godziny.

Bigos na pierwszy dzień Świąt
Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat).
Bigos na pierwszy dzień Świąt
Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.
Bigos na pierwszy dzień Świąt
Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam na 30 minut by rozmiękły i ostygły.
Bigos na pierwszy dzień Świąt
Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu.
Bigos na pierwszy dzień Świąt
Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się 3 godziny.

Tagi:

bigos