Sposób przygotowania:
Dyniowe risotto z suszonymi grzybamiETAP 1
Dzień przed gotowanie risotta (najlepiej wieczorem) grzyby zalewamy gotująca wodą i pozostawiamy na noc.
ETAP 2
Następnego dnia odsączamy je z wody i kroimy na mniejsze części.
ETAP 3
Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy do niej grzyby , pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz ryż.
ETAP 4
Całość przysmażamy razem około 1-2 minuty, a następnie podlewamy winem. Gdy wino się zredukuje danie podlewamy stopniowo bulionem. Co jakiś czas mieszamy je i doprawiamy do smaku.
ETAP 5
Gdy ryż przestanie już wchłaniać płyn dodajemy do całości parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy do połączenia się składników i rozpuszczenia sera. Gotowe.
Ag.Zetka
gusia1000