Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Bigos z kiszonej kapusty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jednogarnkowe danie z kiszonej kapusty czyli pyszny rozgrzewający bigos z dodatkiem świeżych borowików.

Bigos z kiszonej kapusty

Składniki:

Bigos z kiszonej kapusty

 

  • 1 ,5 kg kiszonej kapusty
  • 50 dag pieczeni wieprzowej lub z dziczyzny
  • 30-40 dag dobrej kiełbasy wiejskiej
  • 20-30 dag świeżych borowików
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 4 jagody jałowca
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • sól, pieprz, majeranek i cząber do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos z kiszonej kapusty

Przygotowanie kiszonej kapusty:

Bigos z kiszonej kapusty
Kiszoną kapustą zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu

Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie,odciskamy i kroimy na drobniejsze kawałki. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy 3 szklankami gorącej wody , solimy, dodajemy liście laurowe i ziarna jałowca. Gotujemy na wolnym ogniu.

Przygotowanie bigosu:

Bigos z kiszonej kapusty
Do gotującej się kapusty dodajemy podduszone prawdziwki oraz mięso z kiełbasą

Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone borowiki i smażymy kilka minut. Dodajemy do gotującej się kapusty, gotujemy do miękkości.

W międzyczasie obieramy cebulę. Kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni ze smalcem szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną pieczeń wieprzową oraz pokrojoną kiełbasę.
Smażymy wszystko razem kilka minut.
Dodajemy do gotującej się kapusty. Dusimy ok. 50 min. mieszając od czasu do czasu bigos łyżką. Wlewamy wino i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami,dodajemy powidła. Doprawiony bigos gotujemy jeszcze kilkanaście minut.
Podajemy gorący z ulubionym pieczywem.
Możemy posypać posiekaną natkę pietruszki.


Tagi:

danie bigos