Sposób przygotowania:
Bigos z kiszonej kapustyPrzygotowanie kiszonej kapusty:
Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie,odciskamy i kroimy na drobniejsze kawałki. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy 3 szklankami gorącej wody , solimy, dodajemy liście laurowe i ziarna jałowca. Gotujemy na wolnym ogniu.
Przygotowanie bigosu:
Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone borowiki i smażymy kilka minut. Dodajemy do gotującej się kapusty, gotujemy do miękkości.
W międzyczasie obieramy cebulę. Kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni ze smalcem szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną pieczeń wieprzową oraz pokrojoną kiełbasę.
Smażymy wszystko razem kilka minut.
Dodajemy do gotującej się kapusty. Dusimy ok. 50 min. mieszając od czasu do czasu bigos łyżką. Wlewamy wino i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami,dodajemy powidła. Doprawiony bigos gotujemy jeszcze kilkanaście minut.
Podajemy gorący z ulubionym pieczywem.
Możemy posypać posiekaną natkę pietruszki.
biedroneczki
biedroneczki
Agnieszka Rec
Miseczka a właściwie naczynie do zapiekania otrzymałam z katalogu nagród w naszym serwisie gotujmy.pl
Pozdrawiam serdecznie :)