nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pierogi z bigosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie pierogi pysznie smakują i ugotowane, jak i po odsmażeniu. Można specjalnie przygotować do nich bigos, jak i wykorzystać bigos ugotowany wcześniej, który pozostał nam przykładowo z innego obiadu.

Pierogi z bigosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z bigosem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z bigosem
Przygotować bigos:

Cebulę w miarę drobno pokroić i podsmażyć na niedużej ilości masła. Do podsmażonej cebuli dodać odciśniętą z soku kiszoną kapustę. Do garnka z cebulą i kapustą dolać wody (tyle, by woda sięgała do poziomu kapusty). Do garnka z całą zawartością dodać także ziele angielskie i jałowiec w „kulkach” oraz liście laurowe. Gotować kapustę do momentu, aż zmięknie w trakcie gotowania pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu i o dolewaniu wody, by nie dopuścić, by kapusta przywierała do garnka. Gdy kapusta będzie miękka i nadmiar dodanej do niej wody odparuje należy kapustę doprawić. Ja dodałam czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego, pieprz, suszoną natkę pietruszki oraz słodką mieloną paprykę. Bigos odstawić na bok do przestygnięcia. Zająć się przygotowaniem pierogowego ciasta.

Wsypać mąkę do miski i dodać do niej jajko, 1 łyżkę oleju, odrobinę soli oraz dolać tyle letniej wody, by w trakcie zagniatania powstało jednolite ciasto, które nie przykleja się do rąk. Jeżeli potrzeba należy dodać nieco więcej mąki, jeśli ciasto wydaję się zbytnio kleiste. Zagnieść ciasto.

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowywać partiami surowe, zagniecione ciasto i wykrajać z niego okrągłe placki.

Na każdy wycięty placek nakładać wcześniej ugotowany bigos. Zlepiać pierogi. Surowe jeszcze zlepione pierogi wkładać do garnka z gotującą się, lekko osoloną, wodą i wyjmować już ugotowane, gdy wypłyną na powierzchnię wody.
Pierogi z bigosem
Zagniecione z mąki jajka oleju i wody ciasto na pierogi
Pierogi z bigosem
Z rozwałkowanego ciasta wykrojone okrągłe placki z nałożonym farszem z bigosu