Sposób przygotowania:
Naleśniki zapiekane z porowym farszemPrzygotowanie składników do farszu:
Pory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Drobno kroimy w pół plasterki. Boczek kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Przygotowanie farszu:
Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażany pokrojonego pora. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Wszystko dokładnie mieszamy ze śmietanką do czasu aż farsz zgęstnieje. Pokrojony boczek podsmażany na suchej patelni. Dodajemy do farszu z pora.
Mieszamy dokładnie.
Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Odstawiamy na ok.1 godzinę.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Etap końcowy:
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Odrobiną sera żółtego odkładamy. Naleśniki smarujemy po równo nadzieniem porowym i posypujemy serem żółtym. Zwijamy w ruloniki.
Przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowany tłuszczem.
Posypujemy resztą sera żółtego.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i zapiekamy ok. 20 min.
mocsłodkości
Agnieszka Rec
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2