Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Naleśniki zapiekane z porowym farszem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne jednogarnkowe danie na jesienne zimne dni. Pyszne naleśniki z mąki razowej faszerowane porami z dodatkiem boczku zapieczone z dodatkiem sera żółtego.

Naleśniki zapiekane z porowym farszem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki zapiekane z porowym farszem

na ciasto naleśnikowe:

na farsz:

dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
  • olej do smażenia naleśników

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane z porowym farszem

Przygotowanie składników do farszu:

Naleśniki zapiekane z porowym farszem
Na rozgrzanej patelni z masłem dusimy pokrojonego pora

Pory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Drobno kroimy w pół plasterki. Boczek kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Przygotowanie farszu:

Naleśniki zapiekane z porowym farszem
Do podduszonego pora ze śmietanką dodajemy podsmażony boczek

Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażany pokrojonego pora. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Wszystko dokładnie mieszamy ze śmietanką do czasu aż farsz zgęstnieje. Pokrojony boczek podsmażany na suchej patelni. Dodajemy do farszu z pora.

Mieszamy dokładnie.

Przygotowanie naleśników:

Naleśniki zapiekane z porowym farszem
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy naleśniki

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Odstawiamy na ok.1 godzinę.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Etap końcowy:

Naleśniki zapiekane z porowym farszem
Przygotowane naleśniki posypujemy odłożonym serem żółtym

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Odrobiną sera żółtego odkładamy. Naleśniki smarujemy po równo nadzieniem porowym i posypujemy serem żółtym. Zwijamy w ruloniki.

Przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowany tłuszczem.

Posypujemy resztą sera żółtego.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i zapiekamy ok. 20 min.