Sposób przygotowania:
Bigos z kiełbaską i grzybkamiWykonanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę. Po godzinie odcedzamy i kroimy drobno,wkładamy do garnka.Kapustę wymaczamy ze dwa razy w zimnej wodzie i kroimy.
Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.
Gotujemy jakieś dwie godzinki. Boczek wędzony smażymy drobno pokrojony.
Kiełbaskę kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy drobno podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą.
Kiedy kapusta już będzie miękka dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą.
Teraz niech wszystko razem się dusi i przechodzi smakiem. W trakcie gotowania doprawiamy dalej jeśli brakuje czegoś. Bigos wychodzi przepyszny :)
Zawekowałam na święta.
SylaUla
lalunia
Marika-
lalunia