lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bigos z kiełbaską i grzybkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać.

Bigos z kiełbaską i grzybkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bigos z kiełbaską i grzybkami

Składniki:

  • kapusta kiszona 3 kg
  • marchewka 400 g
  • kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g
  • boczek wędzony 300 g
  • szynka 400 g
  • garść suszonych grzybków
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 3 szt
  • cukier 1 łyżka
  • przyprawa do potraw warzywna gosposia 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Bigos z kiełbaską i grzybkami

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę. Po godzinie odcedzamy i kroimy drobno,wkładamy do garnka.Kapustę wymaczamy ze dwa razy w zimnej wodzie i kroimy.

Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.

Gotujemy jakieś dwie godzinki. Boczek wędzony smażymy drobno pokrojony.

Kiełbaskę kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy drobno podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą.

Kiedy kapusta już będzie miękka dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą.

Teraz niech wszystko razem się dusi i przechodzi smakiem. W trakcie gotowania doprawiamy dalej jeśli brakuje czegoś. Bigos wychodzi przepyszny :)

Zawekowałam na święta.

Bigos z kiełbaską i grzybkami
Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę.
Bigos z kiełbaską i grzybkami
Po godzinie odcedzamy i kroimy drobno,wkładamy do garnka.
Bigos z kiełbaską i grzybkami
Kapustę wymaczamy ze dwa razy w zimnej wodzie i kroimy.Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
Bigos z kiełbaską i grzybkami
Kiełbaskę kroimy w kostkę i smażymy. Przekładamy do garnka razem z tłuszczem
Bigos z kiełbaską i grzybkami
Gotujemy jakieś dwie godzinki. i dodajemy resztę składników

Tagi:

bigos danie