Sposób przygotowania:
Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowymETAP 1
PIERŚ:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Pierś przepłukujemy i osuszamy. Skórę gęsi nacinamy np. wykonując kratkę.
ETAP 2
Tak przygotowane mięso nacieramy przyprawami oraz oprószamy majerankiem. Przyprawione odkładamy do lodówki na noc.
ETAP 3
Następnego dnia na suchej patelni obsmażamy pierś z obu stron. Smażenie zaczynamy od części pokrytej skórą, z której w trakcie smażenia wytopi się tłuszcz.
ETAP 4
Obsmażone mięso wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Mięso pieczemy w 180°C około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.
ETAP 5
KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połowę lub ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz śliwki. Całość podgrzewamy około 5- 8 minut.
Gotowy sos śliwkowy doprawiamy do smaku cynamonem oraz papryką.
Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie przygotowanych śliwek.
mocsłodkości