jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsina bardzo lubi słodkie dodatki. Zazwyczaj była to u mnie żurawina i jabłka. Tym razem postawiałam na śliwki. Połączenie jak najbardziej polecam.

Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowym

PIERŚ

  • 1 podwójna pierś z gęsi wraz ze skórką,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżka majeranku,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Papryka ostra do smaku,

KARMELIZOWANE ŚLIWKI

Sposób przygotowania:

Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowym

ETAP 1

Gęsia pierś z karmelizowanymi  śliwkowym
skórę nacinamy

PIERŚ:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Pierś przepłukujemy i osuszamy. Skórę gęsi nacinamy np. wykonując kratkę.

ETAP 2

Gęsia pierś z karmelizowanymi  śliwkowym
pierś nacieramy przyprawami

Tak przygotowane mięso nacieramy przyprawami oraz oprószamy majerankiem. Przyprawione odkładamy do lodówki na noc.

ETAP 3

Gęsia pierś z karmelizowanymi  śliwkowym
obsmażamy pierś

Następnego dnia na suchej patelni obsmażamy pierś z obu stron. Smażenie zaczynamy od części pokrytej skórą, z której w trakcie smażenia wytopi się tłuszcz.

ETAP 4

Gęsia pierś z karmelizowanymi  śliwkowym
obsmażone mięso pieczemy

Obsmażone mięso wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Mięso pieczemy w 180°C około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.

ETAP 5

Gęsia pierś z karmelizowanymi  śliwkowym
przygotowujemy sos śliwkowy

KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połowę lub ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz śliwki. Całość podgrzewamy około 5- 8 minut.
Gotowy sos śliwkowy doprawiamy do smaku cynamonem oraz papryką.

Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie przygotowanych śliwek.