katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1365]

Bigos z pomidorowa nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Może nie całkiem zgodny z "kryteriami "bigosu ale za to bardzo smaczny. Może gościć na świątecznym stole.

Bigos z pomidorowa nutką

Składniki:

Bigos z pomidorowa nutką

 

Sposób przygotowania:

Bigos z pomidorowa nutką
Kiszoną kapustę kroimy trochę nożem a słodką szatkujemy. Każdą kapustę kładziemy do osobnego garnka, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Solimy.

Do garnka z kiszoną kapustą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Grzyby płuczemy w cieplej wodzie i dodajemy do kapusty kiszonej. Przed dodaniem można je pokroić.

Dodajemy przyprawy. Mięso kroimy w małą kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek, dodajemy do mięsa i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i przesmażamy mięso. Dodajemy do kiszonej kapusty i gotujemy. Kapustę słodką gdy zmięknie dodajemy do garnka z kapustą kiszoną.

Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko rumienimy na rozgrzanym tłuszczu razem z pokrojoną w kostkę wędliną.

Dodajemy do kapusty razem z obranym i drobno pokrojonym jabłkiem. Wszystko mieszamy, doprawiamy koncentratem, miodem i przyprawami do smaku. Gotujemy do miękkości składników.