Sposób przygotowania:
Bigos z pomidorowa nutką
Kiszoną kapustę kroimy trochę nożem a słodką szatkujemy. Każdą kapustę kładziemy do osobnego garnka, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Solimy.
Do garnka z kiszoną kapustą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Grzyby płuczemy w cieplej wodzie i dodajemy do kapusty kiszonej. Przed dodaniem można je pokroić.
Dodajemy przyprawy. Mięso kroimy w małą kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek, dodajemy do mięsa i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i przesmażamy mięso. Dodajemy do kiszonej kapusty i gotujemy. Kapustę słodką gdy zmięknie dodajemy do garnka z kapustą kiszoną.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko rumienimy na rozgrzanym tłuszczu razem z pokrojoną w kostkę wędliną.
Dodajemy do kapusty razem z obranym i drobno pokrojonym jabłkiem. Wszystko mieszamy, doprawiamy koncentratem, miodem i przyprawami do smaku. Gotujemy do miękkości składników.
Do garnka z kiszoną kapustą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Grzyby płuczemy w cieplej wodzie i dodajemy do kapusty kiszonej. Przed dodaniem można je pokroić.
Dodajemy przyprawy. Mięso kroimy w małą kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek, dodajemy do mięsa i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i przesmażamy mięso. Dodajemy do kiszonej kapusty i gotujemy. Kapustę słodką gdy zmięknie dodajemy do garnka z kapustą kiszoną.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko rumienimy na rozgrzanym tłuszczu razem z pokrojoną w kostkę wędliną.
Dodajemy do kapusty razem z obranym i drobno pokrojonym jabłkiem. Wszystko mieszamy, doprawiamy koncentratem, miodem i przyprawami do smaku. Gotujemy do miękkości składników.