paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Bigos z miodem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bigos wychodzi pyszny. Ma delikatny,słodkawy smak. Zamiast kiełbasy można dodać kawałek boczku i podsmażyć tak samo jak kiełbasę.

Bigos z miodem i śliwkami

Składniki:

Bigos z miodem i śliwkami

 

  • 1 główka kapusty,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szkl.czerwonego wina,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 opakowanie suszonych śliwek,
  • 3 pętka kiełbasy,
  • 4 marchewki,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos z miodem i śliwkami
Kapustę szatkujemy. Kiełbasę podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Do garnka dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, suszone śliwki i kapustę. Wszystko zalewamy wodą i dusimy do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie już miękka dolewamy czerwone wino i miód. Chwilę dusimy na wolnym ogniu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.