Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Łazanki z boczkiem i kapustą z grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nie zawsze musi być to postna potrawa .

Łazanki z boczkiem i kapustą z grzybami

Składniki:

Łazanki z boczkiem i kapustą z grzybami

 

  • 35 dag suchego makarony łazanki
  • 1 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
  • garść suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
  • 1/2 szklanki oliwy słonecznikowej ( lub z pestek winogron )
  • pieprz mielony
  • miód
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • sos sojowy
  • 2 cebule
  • 30 dag wędzonego boczku

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z boczkiem i kapustą z grzybami
Kapustę wypłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą i gotować odkrytą przez godzinę . Odcedzić . W czasie kiedy gotuje się kapusta zalać 1/2 litra wody grzyby i ugotować je . Wywar z gotowania grzybów przelać do kapusty , grzyby pokroić w paseczki i też dać do kapusty. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju cebulę - przełożyć do kapusty. Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na skwarki - dać do kapusty razem z tłuszczem . Wszystko dobrze wymieszać. Dolać olej. Wrzucić kostki bulionowe , masło . Dusić 1,5 godziny. Po godzinie duszenia doprawić miodem , pieprzem mielonym , sosem sojowym . Ugotować w osolonej wodzie makaron łazanki. Odcedzić . Zmieszać z. kapustą . Zostawić przykryte na 10 minut. Podawać posypane natką pietruszki. Z tej porcji wychodzi 6 porcji. Wszystkim których przeraża długość czasu przygotowania tego dania podpowiadam , że nie należy go robić w tym dniu kiedy chcemy go mieć na obiad. Ja gotuję kapustę z grzybami na zapas i mrożę . Część oddzielam przed dodaniem boczku i mam do krokietów , pierogów .Do części dodaję boczek i mam do łazanek albo bazę na bigos . Wystarczy raz na kilka miesięcy ugotować gar takiej kapusty a potem to już tylko dogotować łazanki .