Sposób przygotowania:
Łazanki z boczkiem i kapustą z grzybami
Kapustę wypłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą i gotować odkrytą przez godzinę . Odcedzić . W czasie kiedy gotuje się kapusta zalać 1/2 litra wody grzyby i ugotować je . Wywar z gotowania grzybów przelać do kapusty , grzyby pokroić w paseczki i też dać do kapusty. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju cebulę - przełożyć do kapusty. Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na skwarki - dać do kapusty razem z tłuszczem . Wszystko dobrze wymieszać. Dolać olej. Wrzucić kostki bulionowe , masło . Dusić 1,5 godziny. Po godzinie duszenia doprawić miodem , pieprzem mielonym , sosem sojowym . Ugotować w osolonej wodzie makaron łazanki. Odcedzić . Zmieszać z. kapustą . Zostawić przykryte na 10 minut. Podawać posypane natką pietruszki. Z tej porcji wychodzi 6 porcji. Wszystkim których przeraża długość czasu przygotowania tego dania podpowiadam , że nie należy go robić w tym dniu kiedy chcemy go mieć na obiad. Ja gotuję kapustę z grzybami na zapas i mrożę . Część oddzielam przed dodaniem boczku i mam do krokietów , pierogów .Do części dodaję boczek i mam do łazanek albo bazę na bigos . Wystarczy raz na kilka miesięcy ugotować gar takiej kapusty a potem to już tylko dogotować łazanki .
evita0007
Natala1210
Anula