Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Poświąteczny bigos :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Od lat nie gotuję bigosu na Święta , a dopiero po Świętach .

Poświąteczny bigos  :

Składniki:

Poświąteczny bigos :

 

  • 1 litrowy słoik wigilijnej kapusty z grzybami
  • biała kapusta- objętościowo po pokrojeniu 1,5 objętości kapusty z grzybami ( ok.1 kg )
  • 2 duże cebule
  • 30 dag wędzonego surowego boczku
  • 30 dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
  • 15 dag kiełbasy podwędzanej
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę pieczonego mięsa ( dałam od szynki)
  • 1/2 szklanki obranego mięsa z pieczonego drobiu
  • 1/2 szklanki tłuszczu ( sosu ) od pieczenia mięsa
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę wędliny ( szynka , polędwica , baleron - minimum 3 rodzaje )
  • 4 suszone śliwki
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1/4 szklanki czerwonego wina ( ja używam pół słodkie )
  • pieprz mielony
  • miód
  • jałowiec mielony
  • 1 łyżka mielonego piernika

 

Sposób przygotowania:

Poświąteczny bigos :
Pierwszego dnia odmrozić zamrożone przed świętami specjalnie w tym celu: kapustę z grzybami, pieczone mięso z sosem od pieczenia , drób .
Białą kapustę pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie . Odcedzić . Zmieszać z kapustą z grzybami , pokrojonym mięsem, drobiem i sosem od pieczenia .Dusić na małym gazie .
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą aż boczek i cebula sie zrumienią - przełożyć do garnka z kapustą . Dodać pokrojone wędliny , śliwki ( bez pestek pokrojone w paseczki ) , powidła i wino .
Dusić ok 2 godzin a potem schłodzić ( najlepiej wystawić na mróz ) . Ponownie dusić 1 godzinę i znów schłodzić i zostawić na mrozie na noc .
Drugiego dnia dusić 3 razy po 1 godzinie . Po pierwszym duszeniu zacząć doprawiać pieprzem , miodem , jałowcem . Na koniec dodać utarty piernik i dokończyć duszenie i doprawianie .
Dlaczego robię bigos w ten sposób dopiero po świętach ? To proste . Na Święta jest zwyczajowo tyle potraw , ze już nikt nie ma specjalnie ochoty na bigos , tym bardziej że jest kapusta z grzybami . Wypraktykowałam , że taki poświąteczny bigos jest najlepszy . Wystarczy przygotowując Święta zrobić trochę więcej kapusty z grzybami , odłożyć trochę pieczonego mięsa i drobiu razem z sosem od pieczenia i zamrozić to . Dodatkowo kupuje tylko kawałek śląskiej i boczku surowego - wędliny są ze Świąt . I tak to tanim kosztem , przy połowie roboty mam super bigos .
I jeszcze jedno - wino do doprawiania potraw też mam zamrożone . Kupuję raz na jakiś czas i zamrażam ( część oczywiście jest degustowana ) w pojemniczkach na lód .