bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Bigos z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Klasyczny bigos z kapusty, moja rodzina go uwielbia, często go przyrządzam w sezonie kiedy kapusta jest młoda. Dodaję do niego kiełbasę, marchewkę i koper, jest bardzo smaczny i aromatyczny.

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

Bigos z młodej kapusty

 

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 200 gram kiełbasy podwawelskiej
  • 1 duża cebulą
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • Pęczek kopru
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty
Cebulę obieramy, podsmażamy na łyżce smalcu, kiełbasę kroimy w pół plastry, dodajemy do cebuli i chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem.

Obrane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka razem z startą marchewką, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listek laurowy, wlewamy bulion, zagotowujemy.

Gdy kapusta zmięknie dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą i dusimy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i chwilę dusimy.

Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy mąkę, lekko przesmażamy, dodajemy do kapusty, mieszamy.

Na końcu dodajemy posiekany koper, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.