Sposób przygotowania:
Bigos z młodej kapusty
Cebulę obieramy, podsmażamy na łyżce smalcu, kiełbasę kroimy w pół plastry, dodajemy do cebuli i chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem.
Obrane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka razem z startą marchewką, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listek laurowy, wlewamy bulion, zagotowujemy.
Gdy kapusta zmięknie dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą i dusimy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i chwilę dusimy.
Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy mąkę, lekko przesmażamy, dodajemy do kapusty, mieszamy.
Na końcu dodajemy posiekany koper, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Obrane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka razem z startą marchewką, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listek laurowy, wlewamy bulion, zagotowujemy.
Gdy kapusta zmięknie dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą i dusimy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i chwilę dusimy.
Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy mąkę, lekko przesmażamy, dodajemy do kapusty, mieszamy.
Na końcu dodajemy posiekany koper, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.