kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Bigos z młodej kapusty pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Młoda kapusta to jedno z moich ulubionych wczesno letnich warzyw. A jak kapusta to i bigos. Z młodej kapusty jest zupełnie inny niż z kiszonej ale równie dobry.

Bigos z młodej kapusty pod beszamelem

Składniki:

Bigos z młodej kapusty pod beszamelem

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty pod beszamelem
Kapustę myjemy i ścieramy na dużych oczkach w robocie kuchennym lub drobno szatkujemy. Umieszczamy w dużym garnku i podlewamy bulionem. Dodajemy kilka liści laurowych oraz ziaren ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. W czasie, kiedy kapusta się gotuje siekamy cebule w piórka i podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Kiełbasy kroimy w plasterki i przesmażamy z cebulką. Do odcedzonej kapusty dodajemy cebule z kiełbasą. Przygotowujemy sos beszamelowy: W garnku roztapiamy dwie łyżki masła i dodajemy 2 łyżki maki. Powstała zasmażkę zalewamy mlekiem i dobrze rozprowadzamy trzepaczką. Cały czas mieszając doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z ¼ cytryny. Gotowy sos dodajemy do bigosu. Całość, jeśli tego wymaga doprawiamy do smaku sola i czarnym pieprzem.