gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bigos z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowany bigos z papryką podaję jako dodatek do obiadu lub kolacji. Polecam - jest pyszny, a do tego łatwy w przygotowaniu.

Bigos z papryką

Składniki:

Bigos z papryką

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1,5 papryki czerwonej
  • 4 łyżki oliwy
  • 300-400 gram dowolnej kiełbasy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Bigos z papryką

ETAP 1:

Bigos z papryką
Poszatkowaną kapustę przekłądamy do większego garnka.

Kapustę obieramy z pierwszych liści i szatkujemy ją.

ETAP 2:

Bigos z papryką
Podsmażoną paprykę dodajemy do poszatkowanej kapusty.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małe kawałki, po czym podsmażamy przez chwilę i dodajemy do kapusty.

ETAP 3:

Bigos z papryką
Do kapusty z papryką dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę.

Kapustę z papryką mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę i mieszamy.

ETAP 4:

Bigos z papryką
Na koniec do bogosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup.

Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy. Podgrzewamy ok. 10 minut.