halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Bigos z papryką czerwoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bigos gości w wielu domach . Lubię eksperymentować więc przyrządziłam bigos z papryką czerwoną , jest smaczny.

Bigos z papryką czerwoną

Składniki:

Bigos z papryką czerwoną

 

  • kapusta kiszona 1 kg
  • papryka czerwona 2 sztuki
  • piwo tyskie 300 ml
  • kiełbasa cienka różne gatunki 60 dag
  • cebula 1 sztuka
  • olej 2 łyżki
  • przyprawa do dań z kapusty 1/2 opakowania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Bigos z papryką czerwoną
Kapustę kiszoną wypłukać, odcisnąć i zalać zimną wodą. Gotować 25 minut i odcedzić. Ponownie zalać wodą, gotować ok 40 minut. Odcedzić i posiekać , żeby potem się nam przy jedzeniu nie "ciągnęła". Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Z kiełbasy usunąć osłonkę , pokroić w kostkę. Cebulę obrać , posiekać . Zeszklić na 2 łyżkach oleju. Kapustę obgotowaną , pokrojoną włożyć do rondelka, wlać piwo, dodać posiekaną, zeszkloną cebulę, kiełbasę oraz paprykę.Przyprawić do smaku przyprawą do dań z kapusty, solą oraz pieprzem. Gotować ok 20 minut .Następnie dodać koncentrat pomidorowy , wymieszać , gotować jeszcze parę minut .