agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Bigos z papryki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne danie czyli ala bigos.

Bigos z papryki.

Składniki:

Bigos z papryki.

 

  • 800 g strąków papryki
  • 600 g ziemniaków
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 150 g białej kiełbasy
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 10 g grzybów suszonych
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, kminek, maggi, papryka mielona

Sposób przygotowania:

Bigos z papryki.
Grzyby namoczyć i obgotować. Z papryki usunąć gniazda nasienne i opłukać, zalać wrzątkiem z solą i chwilę gotować, odcedzić. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cząstki, zalać wrzącą osoloną wodą i zagotować, a następnie odcedzić. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu a potem dodać mąkę. Połączyć z papryką, pokrojonymi w paseczki grzybami i ziemniakami, kolejno dodać koncentrat pomidorowy, kiełbasę pokrojoną w paseczki. Na koniec doprawić przyprawami do smaku. Zalać śmietaną i wstawić do nagrzanrgo piekarnika, zapiekać.