iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bigos z papryki wg iziona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najlepiej smakuje po odgrzaniu.

Bigos z papryki wg iziona Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos z papryki wg iziona

 

Sposób przygotowania:

Bigos z papryki wg iziona
Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki jak kto woli, ważne aby były nie za wielkie. W garnku podgrzać 2 oleju i wrzucić pokrojoną paprykę, posypać delikatnie solą i pieprzem, dusić do momentu zeszklenia się papryki. Kiełbasę pokroić w plasterki i razem z cebulą pokrojoną w piórka zrumienić na pozostałym oleju. Zrumienioną kiełbasę z cebulą odsączyć z tłuszczu i dodać do papryki, a na tłuszczu zrobić zasmażkę z mąki. Paprykę z kiełbasą dusić, aż papryka zmięknie. Fasolę o dowolnym kolorze odcedzić z zalewy i dodać do garnka z papryką, wszystko wymieszać, dolać śmietanę, przecier pomidorowy oraz zasmażkę. Bigos wymieszać i doprawić do smaku, całość dusić jeszcze kilka do zgęstnienia i połączenia się smaków. Można podawać z chlebem, ale z ryżem smakuje najlepiej.
Bigos z papryki wg iziona
paprykę pokroić i udusić na 2 łyżkach oleju
Bigos z papryki wg iziona
kiełbasę z cebulą zrumienic na reszcie oleju
Bigos z papryki wg iziona
do papryki dodać resztę składników i udusić