Bigos z pęczakiem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczny bigos do domowego obiadu

Bigos z pęczakiem i ziemniakami

Składniki:

Bigos z pęczakiem i ziemniakami

 

  • Składniki:
  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 2 cebule
  • 50 dag głowizny wieprzowej
  • 3/4 szklanki pęczaku
  • 8 dag słoniny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • łyżeczka nasion kminku
  • łyżka koncentratu

Sposób przygotowania:

Bigos z pęczakiem i ziemniakami
Przygotowanie:
Do naczynia o grubym dnie włożyć kapustę kwaszoną na drobno pokrajaną słoninę.Pęczak na kilka godzin przed gotowaniem namoczyć w letniej wodzie.Głowiznę lub mięso z łopatki po oddzieleniu kości pokrajać w kostkę.Obsypać kapustę przyprawami,rozłożyć kapustę przyprawami,rozłożyć na niej pokrajane mięso,cebulę,odcedzony pęczek.Zalać wszystko wrzącą wodą,aby pokrywała produkty.Gotować około 1 godziny i 30 minut pod przykryciem.Miękkie produkty wymieszać.