gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bigos z pieczarkami wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowany bigos z pieczarkami podaję jako dodatek do obiadu lub kolacji. Polecam - jest pyszny.

Bigos z pieczarkami wg Gosi

Składniki:

Bigos z pieczarkami wg Gosi

 

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 400 gram pieczarek
  • 1 duży liść pora
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • ok. 400-500 gram mięsa z kurczaka usmażonego (z obiadu)
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Bigos z pieczarkami wg Gosi

ETAP 1:

Bigos z pieczarkami wg Gosi
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka.

Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka, na dno wlewamy oliwę. Podsmażamy ok. 10 minut.

ETAP 2:

Bigos z pieczarkami wg Gosi
Pieczarki oczyszczamy i obieramy, ogonki odcinamy.

Pieczarki oczyszczamy i obieramy, ogonki odcinamy.

ETAP 3:

Bigos z pieczarkami wg Gosi
Pieczarki, kroimy w plasterki i dodajemy do kapusty.

Następnie kroimy je w plasterki i dodajemy do kapusty.

ETAP 4:

Bigos z pieczarkami wg Gosi
Liść pora kroimy w paski, a cebulę w drobną kostkę.

Liść pora kroimy w paski, a cebulę w drobną kostkę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż kapusta i grzyby zaczną robić się miękkie.

ETAP 5:

Bigos z pieczarkami wg Gosi
Mięso obieramy z kości, dzielimy na kawałki i dodajemy do bigosu.

Mięso obieramy z kości, dzielimy na kawałki i dodajemy do bigosu.

ETAP 6:

Bigos z pieczarkami wg Gosi
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup oraz sól i pieprz do smaku.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze przez chwilę. Bigos wykładamy na półmisek.