Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Bigos z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa, moja wersja jest z pieczarkami.

Bigos z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z pieczarkami

 

  • 1kg kiszonej kapusty
  • 20dag mięsa
  • 0,5kg kiełbasy
  • 0,5kg świeżej kapusty
  • 80dag pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do bigosu
  • Vegeta
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorwego

Sposób przygotowania:

Bigos z pieczarkami
Kiszoną kapustę przepłukać wodą i nastawić. Świeżą kapustę poszatkować i przelać kilka razy gorącą wodą i dodać do gotującej się kiszonej kapusty.Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju , dodać pieczarki i dusić aż woda odparuje. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć, dodać do gotującej się kapusty. Kiełbasę kroimy na plasterki ,smażymy dodajemy z pieczarkami do bigosu i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy.
Bigos z pieczarkami
Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju , dodać pieczarki i dusić aż woda odparuje.
Bigos z pieczarkami
Kiszoną kapustę nastawić dodać poszatkowaną kapustę świeżą , usmażone mięso
Bigos z pieczarkami
Kiełbasę kroimy na plasterki ,smażymy dodajemy z pieczarkami do bigosu i mieszamy.
Bigos z pieczarkami
. Całość doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy