Martynkaw

Martynkaw

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Bigos z samej kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bigos z samej kiszonej kapusty.

Bigos z samej kiszonej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos z samej kiszonej

 

  • 5 kg kapusty kiszonej
  • 3 grzyby suszone
  • 1kg łopatki
  • 1 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela ang.
  • 2 łyżeczki jarzynki
  • 100ml koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Bigos z samej kiszonej
Kapustę przelać woda i odsączyć. Zalać 3 szk. wody, dodać listki laurowe, jarzynkę, namoczone i pokrojone grzybki, ziele angielskie. Gotować ok. 1,5 godziny. W tym czasie przesmażyć cebulkę i pokrojona w kostkę kiełbasę. W garnku ugotować mięso, które po ostudzeniu rozdrobnić. Do kapusty dodać kiełbasę razem z całym tłuszczem oraz pokrojone mięso. Gotować jeszcze przez godzinę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 15 minut. Przed podaniem odstawić na godzinę pod przykryciem.
Bigos z samej kiszonej
Kapustę pogotować przez 1,5 godziny, z przyprawami.
Bigos z samej kiszonej
Podsmażyć cebulke i kiełbasę pokrojona w kostkę.
Bigos z samej kiszonej
Mięso ugotować, posiekać, dodać do bigosu.