Bigos ze śliwkami wg Yvonne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

Bigos ze śliwkami wg Yvonne

Składniki:

Bigos ze śliwkami wg Yvonne

 

  • 2 kg kiszona kapusta,
  • 1 kg wędzone żeberka,
  • 0,5 kg chuda wołowina,
  • 0,5 kg cienka kiełbasa,
  • 0,25 kg cebula,
  • 0,25 kg suszone śliwki bez pestek,
  • 2 litry woda,
  • Sól,
  • pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Bigos ze śliwkami wg Yvonne
Najpierw obraną cebulę posiekać. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz cebulę. Kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody,dokładnie odcedzić. Żeberka i pokrojoną w kostkę wołowinę ugotować w 2 l wody. Wywar zachować. Do dużego rondla włożyć kapustę, obrane z żeberek mięso, wołowinę, posiekane śliwki i podsmażoną z cebulą kiełbasę. Wlać 2 szklanki wywaru z mięsa. Dusić całość przez 1 godzinę. Przyprawic przyprawami do smaku.Podawać z chlebem lub bułką.