szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Biszkopciki z kolorowymi winogronami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Biszkopciki morelowo -winogronowe świetnym deserkiem

Biszkopciki z kolorowymi winogronami

Składniki:

Biszkopciki z kolorowymi winogronami

 

  • 600 gram kolorowych winogron
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka soku brzoskwiniowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 słoiczek konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
  • 2 kieliszki likieru brzoskwiniowego
  • 15 łyżek płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Biszkopciki z kolorowymi winogronami
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć wraz z żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Małe foremki do pieczenia wyłożyć pergaminem i napełnić masą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pól godziny. Na suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Konfiturę podgrzać. Ciastka wystudzić i ostrożnie wyjąć z foremek. Babeczki skropić sokiem i likierem. Posmarować konfiturą a brzegi obsypać płatkami, na wierzchu ułożyć połówki winogron.