Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biszkopt

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do takiego ciasta można dodać różne dodatki, np kakao, wiórki kokosowe, kawę lub mielone orzechy.

Biszkopt

Składniki:

Biszkopt

 

  • 4 szt jajka,
  • 3 łyżki mąka tortowa,
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana,
  • 4 łyżki cukier,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyżka oliwa,
  • 1/2 łyżeczki aromat waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Do miski wlać białka z jajek i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Gdy białka są sztywno ubite, dodawać po 1 żółtku w dalszym ciągu ubijając. Wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, wlać oliwę i aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej pergaminem, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.. Piec około 25 minut w temp 160 stopni.