Sposób przygotowania:
Biszkopt bananowo-czekoladowy
Łyżkę cukru rozpuścić w rumie. Banany obrać, pokroić wzdłuż, polać syropem rumowym. Biszkopt klasyczny można przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki. Blachę (30x20 cm) wyłożyć pergaminem. Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić. Część ciasta wyłożyć do blachy, resztę przełożyć do tortownicy. Obie formy wstawić do piekarnika, piec 10 min w temp. 200°C. Ściereczkę oprószyć cukrem pudrem, przełożyć ciasto z blachy, zwinąćjakroladę, ostudzić, rozwinąć, przekroić wzdłuż, paskami ciasta wyłożyć boki tortownicy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, ostudzić. Jajka rozbić, oddzielić białka Żółtka wymieszać z czekoladą, ostudzić. Resztę cukru i 1/2 szklanki wody podgrzewać, aż cukier się rozpuści i zrumieni. Białka ubić na sztywno, dodając syrop, wymieszać z masą czekoladową. Banany osączyć, wyłożyć na spód. Krem wyłożyć na banany. Polewę rozpuścić, wylać na wierzch. Ciasto schładzać 4godz.
Biszkopt klasyczny:
https://gotujmy.pl/biszkopt-klasyczny,przepisy-biszkopty-przepis,130546.html
Biszkopt klasyczny:
https://gotujmy.pl/biszkopt-klasyczny,przepisy-biszkopty-przepis,130546.html