blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Biszkopt bananowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt z dodatkiem bananów oraz czekoladowej masy świetny deser na każde popołudnie.

Biszkopt bananowo-czekoladowy

Składniki:

Biszkopt bananowo-czekoladowy

 

 

  • Mus:
  • 2 łyżki rumu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 banany
  • łyżka cukru pudru
  • 250 g czekolady
  • łyżka masła
  • 3 jajka
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt bananowo-czekoladowy
Łyżkę cukru rozpuścić w rumie. Banany obrać, pokroić wzdłuż, polać syropem rumowym. Biszkopt klasyczny można przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki. Blachę (30x20 cm) wyłożyć pergaminem. Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić. Część ciasta wyłożyć do blachy, resztę przełożyć do tortownicy. Obie formy wstawić do piekarnika, piec 10 min w temp. 200°C. Ściereczkę oprószyć cukrem pudrem, przełożyć ciasto z blachy, zwinąćjakroladę, ostudzić, rozwinąć, przekroić wzdłuż, paskami ciasta wyłożyć boki tortownicy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, ostudzić. Jajka rozbić, oddzielić białka Żółtka wymieszać z czekoladą, ostudzić. Resztę cukru i 1/2 szklanki wody podgrzewać, aż cukier się rozpuści i zrumieni. Białka ubić na sztywno, dodając syrop, wymieszać z masą czekoladową. Banany osączyć, wyłożyć na spód. Krem wyłożyć na banany. Polewę rozpuścić, wylać na wierzch. Ciasto schładzać 4godz.

Biszkopt klasyczny:
https://gotujmy.pl/biszkopt-klasyczny,przepisy-biszkopty-przepis,130546.html