luk222

luk222

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Biszkopt jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt jabłkowy - bardzo proste i smaczne ciasto

Biszkopt jabłkowy

Składniki:

Biszkopt jabłkowy

 

  • 4 jajka
  • 1 niepełnej szklance mąki krupczatki
  • ¾ szklanki cukru Królewskiego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórce otartej z cytryny
  • Krem:
  • 25 dag masła
  • 2 żółtka
  • 20 dag cukru Królewskiego
  • ½ kg jabłek
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Biszkopt jabłkowy
Upiec osobno dwa biszkopty w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i dalej ucierać. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na pierwszy biszkopt wyłożyć krem i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.