mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zawsze udający się biszkopt na tort i nie tylko

Biszkopt kakaowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt kakaowy

 

  • 6 dużych (lub 7 mniejszych) jaj
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy
Białka oddzielam od żółtek. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewam do miseczki przez sitko. Białka lekko solę. Ubijam na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych na sztywno białek dodaje żółtka. Mieszam mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypuję przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję margaryną. Wstawiam do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piekę w temp. 180 stopni C przez 35–40 minut. Studzę na kratce kuchennej.
Biszkopt kakaowy
Białka oddzielam od żółtek, lekko solę i ubijam na sztywną pianę
Biszkopt kakaowy
Do masy jajecznej przesiewam oba rodzaje mąki i kakao
Biszkopt kakaowy
Masę przelewam do tortownicy i wstawiam do piekarnika

Tagi:

biszkopt