kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Biszkopt kremowo-owocowoy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny, leciutki, kremowo-owocowy idealne ciacho na letnie dni...;)

Biszkopt kremowo-owocowoy

Składniki:

Biszkopt kremowo-owocowoy

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • śmietana 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka
  • owoce, np. truskawki

Sposób przygotowania:

Biszkopt kremowo-owocowoy
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać stopniowo żółtka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Wlać ciasto do nasmarowanej tłuszczem tortownicy i upiec. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wrzątku. Ostudzić. Ubić schłodzoną śmietankę na sztywno z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Owoce umyć i w przypadku truskawek obrać z szypułek. Galaretkę rozpuścić w 350-400 ml wrzątku. Dodać truskawki. Na przestudzonym biszkopcie rozprowadzić krem i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Smacznego!;)