Sposób przygotowania:
Biszkopt makowo-kokosowy
Przepis podany jest na wykonanie ciasta w małej blaszce, najlepiej kwadratowej. Wykonanie rozpoczynamy przygotowaniem ciasta biszkoptowego. Białka należy ubić z cukrem na sztywna pianę. Osobno wymieszać żółtka, proszek do pieczenia i ocet. Połączyć razem i delikatnie wymieszać. Dodać kakao. Tak przygotowane ciasto przelewany do formy wyłożonej papierem i pieczemy 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na pół. Można także wykonać biszkopt według własnego przepisu z dodatkiem kakao. Ciasto makowo-kokosowe: należy ubić białka po czym dodać do nich cukier puder, cukier wanilinowy, mak i wiórki. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Masa budyniowa: żółtko z mąką mieszamy z 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy w rondelku dodając cukier, wlewamy także żółtka. Cały czas mieszamy. Po zagotowaniu zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy do niego wystudzoną masę budyniową. Pierwsza warstwą ciasta jest biszkopt, nakładamy na niego połowę masy budyniowej, następnie warstwę ciasta makowo-kokosowego i resztę budyniu, przykrywany kolejną warstwą biszkoptową. Na tym przygotowanym cieście układamy biszkopty i polewamy je rozpuszczoną czekoladą.
marietta
Kakusia07