Kakusia07

Kakusia07

Kucharz
[Przepisów: 15]

Biszkopt makowo-kokosowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo efektowna ciasto makowo-kokosowe na biszkopcie, przełożone kremem budyniowym.

Biszkopt makowo-kokosowy

Składniki:

Biszkopt makowo-kokosowy

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni,
  • 3 łyżki kakao.
  • Ciasto makowo-kokosowe:
  • 6 białek,
  • 30 dag wiórek kokosowych,
  • 25 dag maku,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy.
  • Masa budyniowa:
  • 1 szkl.mleka,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 masło,
  • 1 łyżka mąki,
  • 6 żółtek.
  • Dodatkowo paczka biszkoptów czekolada biała lub czarna.

Sposób przygotowania:

Biszkopt makowo-kokosowy
Przepis podany jest na wykonanie ciasta w małej blaszce, najlepiej kwadratowej. Wykonanie rozpoczynamy przygotowaniem ciasta biszkoptowego. Białka należy ubić z cukrem na sztywna pianę. Osobno wymieszać żółtka, proszek do pieczenia i ocet. Połączyć razem i delikatnie wymieszać. Dodać kakao. Tak przygotowane ciasto przelewany do formy wyłożonej papierem i pieczemy 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na pół. Można także wykonać biszkopt według własnego przepisu z dodatkiem kakao. Ciasto makowo-kokosowe: należy ubić białka po czym dodać do nich cukier puder, cukier wanilinowy, mak i wiórki. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Masa budyniowa: żółtko z mąką mieszamy z 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy w rondelku dodając cukier, wlewamy także żółtka. Cały czas mieszamy. Po zagotowaniu zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy do niego wystudzoną masę budyniową. Pierwsza warstwą ciasta jest biszkopt, nakładamy na niego połowę masy budyniowej, następnie warstwę ciasta makowo-kokosowego i resztę budyniu, przykrywany kolejną warstwą biszkoptową. Na tym przygotowanym cieście układamy biszkopty i polewamy je rozpuszczoną czekoladą.