Sposób przygotowania:
Biszkopt makowy
Przygotowanie:
Mak sparzyć,osączyć,przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Mak utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka i tartą bułkę.Wlać olejek migdałowy,dodać sztywno ubita pianę i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i piec w temperaturze 180s.c.około 30 minut.Przyrządzić lukier: utrzeć białka z cukrem na gęstą masę i przyprawić olejkiem migdałowym.Upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z formy i polukrować.
Mak sparzyć,osączyć,przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Mak utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka i tartą bułkę.Wlać olejek migdałowy,dodać sztywno ubita pianę i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i piec w temperaturze 180s.c.około 30 minut.Przyrządzić lukier: utrzeć białka z cukrem na gęstą masę i przyprawić olejkiem migdałowym.Upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z formy i polukrować.