akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Biszkopt migdałowy- najlepszy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Puszysty, bardzo lekki biszkopt migdałowy. Torty z nim są bajeczne! Serdecznie polecam, jest niezawodny.

Biszkopt migdałowy- najlepszy

Składniki:

Biszkopt migdałowy- najlepszy

Biszkopt migdałowy

Sposób przygotowania:

Biszkopt migdałowy- najlepszy

Przygotowywanie biszkoptu

Białka ubić na sztywno (bardzo ważne!). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!) Mąkę i cynamon przesiać, wsypać do piany razem z migdałami, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Pieczenie i studzenie

Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!) Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170 st.C piekarniku około 30-40 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60 cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Oddzielanie biszkoptu od tortownicy

Gdy biszkopt ostygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Tak przygotowany biszkopt, może posłużyć do tortu, ciasta. Da się przekroić nawet na 4 blaty. Smacznego!