Sposób przygotowania:
Tort migdałowo - orzechowy
Biszkopt migdałowy : Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryna i wysypać migdałami ( jeśli nie mamy tartych migdałów i orzechów możemy zmielić całe ). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka i wymieszać, potem przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Teraz dodać migdały i ponownie wymieszać masę delikatnie szpatułką. Masę na biszkopt wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić ją do piekarnika. Biszkopt piec 40 minut a potem po wystudzeniu przekroić na 3 placki. Krem : mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać mieszankę kremu i miksować kilka minut. Potem porcjami dodawać miękka margarynę i miksować do momentu aż nie będzie wyczuwalnych grudek margaryny. Na konie dodać orzechy i ponownie wymieszać krem. Przełożenie : Każdy krążek ciasta nasączyć ulubionym ponczem lub herbatą owocową. Pierwszy krążek ułożyć na paterze lub talerzu, rozsmarować porcję kremu, przykryć krążkiem biszkoptu i znowu pokryć kremem. Przykryć ostatnim krążkiem i posmarować wierzch i boki tortu. Resztą kremu udekorować tort i na koniec posypać posypką i czekoladą. Tort wstawić do lodówki na co najmniej godzinę ( moi chłopcy nie mogli się doczekać i tort zajadali szybciej ).