Sposób przygotowania:
Biszkopt mocno makowy
do miski wbiłam 2 całe jajka i dodałam 4 żółtka - ucierałam razem z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawałam po łyżce maku a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i bułką tartą. 4 białka ubiłam na sztywną pianę dodając sól. Do bardzo gęstej masy z makiem dodałam najpierw 2 łyżki piany, delikatnie wmieszałam. Następnie kolejne 2 łyżki, znów wmieszałam i tak do wykończenia piany. Ciasto przelałam do tortownicy śr. 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu wyjęłam z formy i odłożyłam do wystudzenia do góry spodem. Zimne ciasto przekroiłam poziomo na 2 blaty a z wierzchniego ścięłam cienką warstwę skórki - rozkruszyłam ją i odstawiłam żeby przeschła - wykorzystam ją później do obsypania boków tortu.