Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Biszkopt mocno makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

taki, dość ciężki i zwarty, ale wilgotny biszkopt wykorzystałam do tortu

Biszkopt mocno makowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt mocno makowy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt mocno makowy
do miski wbiłam 2 całe jajka i dodałam 4 żółtka - ucierałam razem z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawałam po łyżce maku a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i bułką tartą. 4 białka ubiłam na sztywną pianę dodając sól. Do bardzo gęstej masy z makiem dodałam najpierw 2 łyżki piany, delikatnie wmieszałam. Następnie kolejne 2 łyżki, znów wmieszałam i tak do wykończenia piany. Ciasto przelałam do tortownicy śr. 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu wyjęłam z formy i odłożyłam do wystudzenia do góry spodem. Zimne ciasto przekroiłam poziomo na 2 blaty a z wierzchniego ścięłam cienką warstwę skórki - rozkruszyłam ją i odstawiłam żeby przeschła - wykorzystam ją później do obsypania boków tortu.
Biszkopt mocno makowy
dwa jajka i 4 żółtka ucierałam z cukrem na puszystą masę
Biszkopt mocno makowy
stopniow dodawałam po łyżce mielonego maku - cały czas ucierając
Biszkopt mocno makowy
pianę z czterech białek ubiłam na sztywno i dodawałam do masy makowej porcjami mieszając łyżką