gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Biszkopt na pierniku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To ciasto jest troszkę inne. Połączyłam przepisy na piernika i biszkopta i wyszło... Dobre ciacho! Na drugi dzień musiałam dorabiać znów drugie, bo tak wszystkim smakowało!

Biszkopt na pierniku Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Biszkopt na pierniku

Piernik:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki margaryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt na pierniku
Poniżej zobaczycie, jak w poszczególnych etapach przygotować to ciasto.

PIERNIK

Biszkopt na pierniku
Najpierw należy przygotować ciasto na piernika

Do większej miski dać margarynę i cukier, utrzeć dokładnie i dodać pod koniec 2 jajka. Miksować. Następnie dodać pomieszaną mąkę i proszek do pieczenia i nadal miksować. Mleko zagotować, ostudzić, wlać do masy, dodać przyprawę do piernika. Całość zmiksować dokładnie i wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną.

BISZKOPT

Biszkopt na pierniku
Przygotowaną masę na biszkopta wylewamy na ciasto piernikowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, pod koniec dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać łyżką. Całość wylać ostrożnie na masę biszkoptową. Wszystko piec w piekarniku ok. 50 minut w 180 st. Jeśli to możliwe na 35 minut ustawić piekarnik na obie strony pieczenia, a po tym czasie zmienić na pieczenie dolne (tylko piernik).