dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Biszkopt na roladę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosty przepis na pyszny biszkopt, niezbędny do sporządzenia rolady.

Biszkopt na roladę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt na roladę

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt na roladę
Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, do momentu, aż staną się jaśniejsze. Następnie dodajemy stopniową przesianę i wymieszanę mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 10 - 15 minut. Układamy ciepły na ściereczce i rolujemy wraz ze ściereczką, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gotowy biszkopt przekładamy ulubionym kremem.
Biszkopt na roladę
Odzielone białka ubijam na sztywną pianę.
Biszkopt na roladę
Pianę dodaje do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszam.
Biszkopt na roladę
Ciasto wylewam na blache wyłożoną papierem.