Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Biszkopt na roladę na krupczatce z octem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Biszkopt na roladę na krupczatce z octem jest świetną bazą do wielu rolad tych sezonowych jak i klasycznych makowych bądź innych.

Biszkopt na roladę na krupczatce z octem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt na roladę na krupczatce z octem

 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

 

  • dodatkowo:
  • margaryna do wysmarowania blaszki
  • mąka krupczata do obsypania blaszki
  • lub papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt na roladę na krupczatce z octem
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia i miksujemy. Następnie białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru stale miksując. Następnie wlewamy małym strumieniem żółtka i miksujemy. Kolejno dodajemy po łyżce mąki krupczatki - miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Blaszkę z kuchni smarujemy margaryną, oprószamy mąką krupczatką i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 25 minut - do suchego patyczka.
Biszkopt na roladę na krupczatce z octem
Etap 1 na początku oddzielamy białka od żółtek
Biszkopt na roladę na krupczatce z octem
Etap 2 do ubitych białek dodajemy cukier
Biszkopt na roladę na krupczatce z octem
Etap 3 do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia
Biszkopt na roladę na krupczatce z octem
Etap 4 do białek dodajemy żółtka oraz mąkę krupczatkę i miksujemy