Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Biszkopt nasączony galaretką z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny przekładaniec z masą na biszkopcie

Biszkopt nasączony galaretką z masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt nasączony galaretką z masą

 

  • KRUCHE CIASTO :
  • szklanka mąki
  • 4 łyżki margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajo
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt :
  • 4 jaja
  • Pół szklanki cukru
  • 3 łyżki letniej wody
  • cukier waniliowy
  • 110 g mąki
  • budyń wiśniowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem :
  • 0,75 l litra mleka
  • szklanka cukru cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • żółtko
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 margaryna
  • cukier waniliowy (duży)
  • DODATKOWO
  • galaretka wiśniowa
  • dżem wiśniowy
  • 100 g czekolady mlecznej
  • posypka migdałowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt nasączony galaretką z masą
Zagniatamy ciasto kruche : mąkę i margarynę siekamy nożem. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia, wbijamy jajo i zagniatamy składniki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę okładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy i pieczemy ok 15 minut. BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka, letnią wodę i pozostały cukier i cukier waniliowy ucieramy na bardzo kremowo. Na utarte żółtka przesiewamy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Na mąki przekładamy ubite białka i mieszamy drewnianą łyżką w jedną stronę, do połączenia się składników. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto kruche ok 30 minut. KREM W połowie szklanki rozrabiamy mąki oraz żółtko a tak że budyń waniliowy. Dokładnie mieszamy by nie było grudek. W garnku zagotowujemy pozostałe mleko wraz z cukrem , cukrem waniliowym i margaryną. Do gotującego mleka wlewamy zaczyn budyniowy energicznie mieszając. Masa powinna być gęsta. Jeżeli pojawią się grudki należy masę dać przez sitko. Galaretkę przygotowujemy w szklance wody. Nasączamy nią nasz biszkopt. Następnie na biszkopt wykładamy masę. Kruche ciasto smarujemy połową dżemu i przykrywamy stroną na której się znajduje dżem - masę. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Posypujemy po wierzchu posypką migdałową.
Biszkopt nasączony galaretką z masą
ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno
Biszkopt nasączony galaretką z masą
zagniecione kruche ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę
Biszkopt nasączony galaretką z masą
na upieczony biszkopt i nasączony galaretką wykładamy masę
Biszkopt nasączony galaretką z masą
na wierzch ciasta polewamy polewę i posypujemy posypką migdałową