Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biszkopt orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetny biszkopt do przełożenia masa orzechową

Biszkopt orzechowy

Składniki:

Biszkopt orzechowy

 

  • 5 szt jajka,
  • 2,5 szkl orzechy włoskie,
  • 3 łyżki bulka tarta,
  • 3/4 szkl cukier puder,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki aromat migdałowy,
  • 1 szt polewa czekoladowa gotowa

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt orzechowy
Posiekane orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości dodać orzechy z bułką tartą, ubitą pianę z białek i aromat. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu polać polewa czekoladową.