jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Orzechowa pianka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

To bardzo pyszne ciasto i dodatkowo szybkie w przygotowaniu. Śmietanka doskonale komponuje się z masa orzechową dając niezapomniany smak temu deserowi.

Orzechowa pianka

Składniki:

Orzechowa pianka

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • ¾ szklanki mąki tortowe,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa orzechowa:
  • 25 dag masła,
  • 25 dag orzechów włoskich mielonych,
  • 3/4 szklanka cukru,
  • 2 jajka
  • Śmietanka
  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowa pianka
BISZKOPT: Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem. Delikatnie łączymy je z ubitą masą jajeczną. Na koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min. 
MASA ORZECHOWA: Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Ucieramy masło, stopniowo dodając do niego masę jajeczną. Na końcu dokładamy orzechy ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygniętą żelatynę. 

GALARETKA: Wiśnie odcedzamy. Odlewamy uzyskany kompot. Dolewamy do niego przegotowaną wodę, by w sumie uzyskać 1 litr płynu. Całość podgrzewamy i rozpuszczamy w niej galaretkę. Studzimy. Gdy galaretka lekko tężeje mieszamy ją z wiśniami i zalewamy ciasto. Przełożenie: Biszkopt, masa orzechowa, śmietanka, galaretka z wiśniami.