sabina123

sabina123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Biszkopt oszczędny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Za każdym razem powinien wyjść dobry biszkopt

Biszkopt oszczędny

Składniki:

Biszkopt oszczędny

 

  • 4jajka
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6łyżek wody
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia(8g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • starta skórka z cytryny
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

Biszkopt oszczędny
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, żółtka utrzeć z 3/4 szkl. cukru , pod koniec ucierania dodawać do żółtek po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru.Ubitą pianę wyłożyć na żółtka , dodać mąkę , cukier waniliowy , startą skórkę i lekko wymieszać.Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min w temp 200 st C.

Tagi:

biszkopt